THE ROLE OF P-SELECTIN IN DEVELOPMENT AND PROGRESSION OF CHRONIC KIDNEY DISEASE - Abbasov, A.K.; Rasulova, Kh.A. (Toshkent tibbiyot akademiyasi axborotnomasi, 2020)
Maqolada surunkali buyrak kasalligi (SBK) bo’lgan bemorlarda endotelial disfunktsiyaning (ED) klinik diagnostikasi va prognostik ahamiyati to’g’risidagi adabiyotlarning sharhi keltirilgan. Adgezion molekulalari oilasiga tegishli bo’lgan P-selektin endothelial disfunksiya markerlaridan biri, u tromb hosil bo’lishiga yetaklovchi yallig’lanish va gemostazni rivojlanishida ishtirok etadi. O’tkir koronar sindromda P-selectinning roli o’rganilgan. ED va buyrak kasalliklarida gemostaz holatini o’rganishga katta e’tibor qaratilayotganiga qaramay, SBK ning shakllanishi va rivojlanishidagi P-selektsionning ahamiyati juda kam o’rganilgan, bu keyingi tadqiqotlar zarurligini isbotlaydi.